Magvak, termések, házikészítmények

"Mi szeretteti meg ezt a földi világot legjobban a halandó emberrel? A kertészet. A virágok, a fák a legjobb kibékítők az emberi lélek és a sors között. Magamon tapasztaltam." Jókai Mór: Öreg ember, nem vén ember

Kürtöskalács

A minap nézegettem egy fazekas munkáit a neten és gyönyörű cserép edényeket találtam. Rögtön ki is néztem belőle párat és eldöntöttem amint az anyagiak engedik rendelek is belőle. Az egyik ilyen dolog volt a kütöskalács készítő, melyhez mellékelnek egy receptet is melyet alul közzé teszek. Nagyon szép és praktikus... ! Ajánlom mindenkinek!

Igen ám de addig is mi legyen, amig nem tudok rendelni...? 

Elhatároztam, hogy teszek egy próbát az otthon fellelhető dolgokból megoldom. Nincs veszteni való és hátha sikerül.

Sikerült! A végeredmény nagyon finom kürtöskalács és még jól is néz ki. Leírom, hogyan készítettem.

Íme a recept:

Hozzávalók: 
- 50 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 1/2 élesztő
- 4 dl tej
- 5 dkg margarin
- 5 evőkanál porcukor

A tejet meglangyosítottam, beletettem egy kevés cukrot a tojássárgáját,az élesztőt. Hagytam, hogy az élesztő elkezdjen szaporodni. Kimértem egy edénybe a lisztet, tettem egy csipet sót és az élesztős keverékemet, jól kidolgoztam és olvasztott margarint beleöntöttem azzal is kidolgoztam. Letakartam és meleg helyre került. Amig a tészta kelt megmostam 6db sörös üveget és megszárítottam. A tepsibe sütőpapírt raktam. A sörös üvegek oldalát megkentem kacsa zsirral. A tésztát kiborítottam a nyujtó deszkára, amit kicsit liszteztem, hogy ne ragadjon rá a tészta majd széthúztam kézzel és a tetejét szintén megkentem olvasztott zsirral. Csíkokat vágtam belőle és rátekertem a sörös üvegekre, utánna megkentem a megmaradt tosásfehérjével és cukorba forgattam, majd bekerült a sütőbe. A végeredmény nagyon finom és szép kürtöskalács.

Ajánlom mindenkinek!!! Sajnos fotó nem készült, mert nagyon hamar elfogyott.

Csíramálé:

csiramale5.jpg

 

Hozzávalók:

1/2kg búza

1kg liszt

1l. víz

A búzát beáztatom anyi vizzel, hogy jól ellepje. így áll egy éjszakát a megduzzadt szemeket átmosom többször és egy vizezett konyharuhát terítek egy tepsibe és azon szétterítem a magokat. Egy másik nedves konyharuhával leterítem. Figyelem, hogy ne száradjon ki, mindig permetezem egy kevés vizzel és amig csak csirázni kezd a búza többszőr átkavarom, hogy ne penészuedjen és ne erjedjen. 4-5 nap alatt szép búzatésztánk lesz (a gyökér és a csíra egybefonódnak). Vigyázni kell nehogy erjedjen én ezért átszoktam borítani egy másik tepsibe.

A keletkezett búzacsírát darabokra tépem és átmosom többszőr és húsdarálón ledarálom.A vizet több részletben hozzáadom és pépesítem a csírát. E sűrűbb szövésű vászon zacskóm van erre a célra és abba öntöm a masszát és kicsvarjuk. A csíra örleményt én a tyukoknak szoktam oda adni. A felfogott tejszerü léből egy pohárnyit kiveszek, a többit annyi lisztel keverem, hogy piskóta sűrűségű legyen. Egy tepsit kizsírozok(tyúk vagy kacsazsirral), beleöntöm a masszát és a tetejére öntöm a félre tett levet. A sütőt tartalékra állítom és másfél óra alatt készre sül a málé. Ha teljesen kihül akkor darabolom. (egyik ismerősöm mézzel bekeni a tetejét úgy is finom, de én nem szoktam bekenni).

Nem saját fotók, de talán hasznosak.

 Zacskós lángos

2013.08.18._novenyekkutya_005.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 6 dl langyos tej
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg élesztő
  • pici cukor
  • 5 dl    olaj a kisütéshez vagy zsír (én libazsírba sütöm)
  • Valamint:
  • fokhagyma 
  • tejfől
  • sajt ízlés szerint

Ez egy nagyon egyszerü és finom reggeli. Egyáltalán nem nehéz és elronthatatlan.

Egy müanyag tálba beleöntöm a lisztet, hozzáadom az evőkanál sót, a 2 db tojást, a langyos tejet , amibe már elkevertem a teáskanál cukrot és az élesztőt. Összedolgozom dagasztógéppel. Egy zacskóba étolajat öntök és szét kenem belül. ( befogom a zacskó száját és adig dörzsölgetem , amig mindenütt nem lesz olajos) Beleteszem a tésztát, begumizom a zacskót és irány a hütő! Amikor megkívánjuk olajos kézzel szakítok belőle egy darabot és sütöm. 

A hütőbe egy hétig elál!

Kelt palacsinta

Hozzávalók:
8 dl tej 
2 dkg élesztő 
1 kanál porcukor
50 dkg liszt 
3 db egész tojás 
1,5 dl olaj

egy csipet só


Elkészítés:
A tejet meglangyosítom bele teszem a cukrot és az élesztőt és elkeverem. Egy nagyobb tálba beleteszem a lisztet a tojást és egy csipet sót, hozzáöntöm az élesztős tejet, majd letakarom egy ruhával.

Egy óra alatt megkel és ugyanúgy sütöm, mint a síma palacsintát, nagyon könnyú, finom palacsinta a végeredmény.

Tanácsok:
Mivel nincs benne csak minimális mennyiségű cukor, ezért sós töltelékkel is tölthetjük. 


Amikor beleöntjük a tésztát a serpenyőbe rakhatunk rá vékonyra szelt almát, szalámit, bacon szalonnát, gombát, snidlingetkeverem

 

 

VÍZBEN KELT (VIZEN KULLOGÓ)

Neten talált recept, de sajnos nem tudom már honnan olvastam.....

 

 Hozzávalók:

 

60 dkg liszt

 

1 csomag élesztő

 

1 kávéskanál cukor

 

2 dl langyos tej

 

2 db tojás sárgája

 

10 dkg margarin

 

1 pohár tejföl

 

Csipet só, szezámmag, reszelt sajt, napraforgó, vagy tökmag. (Most sósan készítettem így több sót tettem bele, és tetejére is szórtam.)

 

Ha édesen készítjük, akkor 20 dkg cukor is kell, amibe beleforgatjuk a rudakat.

 

 Elkészítés:

 

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral és a tejjel. A lisztben elmorzsoljuk, a margarint hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és az élesztős tejet. Lágy tésztát dagasztunk.

 

Egy konyharuhát meglisztezünk és belecsomagoljuk lazán a tésztát, hogy legyen helye kelni, és beletesszük egy fazék hideg vízbe, úgy, hogy egy főzőkanalat teszünk át a fazékon, arra akasztjuk a tésztát. Kb. 1 óráig kelesztjük, addigra feljön a tészta víz tetejére.

 

Utána deszkára borítjuk, kis rudakat készítünk, majd meg forgatjuk a reszelt sajtba és a magokba, és megcsavarjuk a rudakat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Ebből a mennyiségből két tepsivel lett.

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 1
Heti: 27
Havi: 139
Össz.: 65 854

Látogatottság növelés
Oldal: vidéki ízek
Magvak, termések, házikészítmények - © 2008 - 2024 - magvak-termesek.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »